petek, 7. april 2017

Bivanje na prostem


Se zavedamo v kakšnem lepem, raznolikem in relativno čistem okolju živimo? 
Vsakič, ko grem na sprehod, na bližnji hrib ali se peljem z avtom po pokrajini, se tega zavem in sem resnično hvaležna za ta dar. Zunaj smo radi vsi, otroka zelo uživata v različnih športih in možnostjo (skoraj) neomejenega gibanja. 

* Sprehod
Vzpodbujajte hojo pri otroku. Zdi se mi, da se absolutno preveč +dvo, tri ali celo štiriletnikov (in starejših?) še vozi v vozičkih. Ko otrok shodi, naj čim več hodi, saj bo s pokončno držo in hojo krepil mišice in pridobival ravnotežje. Zagotovo imate kakšne (krožne) poti, ki so lahko otrokova `trening steza`. Na poti je sigurno polno zanimivih stavb, dreves, kakšnih posebnosti, ki bodo cilj na zastavljeni poti. Vzemite s seboj majhno vedro, ki ga otrok sam nosi in vanj kaj nabira. Tako pozabi da hodi, saj se ukvarja z nabiranjem in z vedrom (ja, teba jih je malo prelisičiti :)). Večkrat lahko med sprehodom (po asfaltirani površini) ponudimo kredo, s katero po poti dela črtice - spet pozabi na hojo, ampak je osredotočen na točke risanja (vi rečete, glej, tu še nariši črto...). Samo vzpodbujati jih je treba in jim sploh dati možnost, da hodijo. 
S sprehodom pa ne pridobijo samo motorike, ampak celo vrsto drugih izkušenj. Iz vozička bo otrok težko pobral storž, utrgal rožico, pobral palico. Vzemimo si čas in ne hitimo samo (z avtom) od točke do točke, ne da bi opazili kakšno ptico, prebujajoče popke rastlin, novo nastale drobne cvetove, ...











Ni komentarjev:

Objavite komentar