ponedeljek, 8. maj 2017

Rižev narastek - otroci v kuhinji


Rižev narastek je preprosta jed, primerna za zajtrk, večerjo, posladek pri kosilu, tudi za na pot ali za malico v službi. Najboljši je mlačen, a tudi hladen z veseljem napolni želodčke. :)


Recept je preprost (tako na približno):
- velika skodelica okroglozrnatega riža
- 2x toliko tekočine (mleko + nekaj vode)
- 3 jajca
- ~2 žlici sladkorja 
- pest rozin
- vanilin sladkor
- limona
- ščep soli
- maslo za premaz pekača
- pekač in pečica na 180-200 °C


Nekaj mleka (sploh polnomastnega) lahko nadomestimo z vodo in v tej vreli tekočini med stalnim mešanjem skuhamo riž. Še v toplega umešamo rozine in maso ohladimo. Ločimo jajca - beljake stepemo v sneg, rumenjake pa zmešamo s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem. Dobro premešamo maso in stepene rumenjake, stisnemo malo limoninega soka za svežino, nato pa na rahlo dodamo sneg. Na pomaščen pekač ulijemo maso in pečemo približno pol ure do lepe rjave barve.

Kaj delajo pri tem otroci?
- ker ni tehtanja, merijo na skodelico, na pest, štejejo jajca
- mešajo z mešalnikom ob našem nadzoru
- mešajo ´na roke´
- pomagajo uliti maso v pekač
- z veseljem rižev narastek pojejo in najprej izbrskajo rozine (vsaj naša dva :)


Zanimanje za miksanje je veliko, 3 ali 4 ročno. :)


Pekač Coca Cola


Ni komentarjev:

Objavite komentar