petek, 27. april 2018

Regratov med / sirup


Ste opazili, kako dobro strategijo razmnoževanja ima regrat? :D 
Veliko rumenih cvetov, zelo očitnih, ki so dobra reklama za opraševalce. Ti jih hitro opazijo in se posladkajo. :) In potem je tu še zelo uspešno razširjanje semen - sigurno z užitkom pihate v regratovo lučko in opazujete padalca - kako dobro je narava poskrbela za letenje regratovega semena! 
Ja, uganili ste, res sem navdušena nad čudežem narave. :)

In zelo sem vesela, da sta tudi otroka rada v naravi, da rada opazujeta, poskušata in pomagata pri marsikaterem opravilu v naravi.
Prejšnji sončen vikend smo nabirali regratove cvetove za regratov sirup, ki naj bi pomiril suh kašelj, pomagal pri želodčnih težavah in še čem drugim. Če bo uspel, ga bomo mi uporabljali proti kašlju.

Regratov sirup brez kuhanja postavimo na sonce

Izbrala sem način brez kuhanja - izmenično nalaganje plasti cvetov in sladkorja v kozarec, ki ga postavimo za vsaj en mesec na sonce. 
Pripravo in zlaganje v kozarec smo opravili kar na travniku, saj se že odtrgani cveti hitro zaprejo in nekako uvenijo in ne bi bilo  dobro, če bi jih potem doma šele uro kasneje pričeli čistiti. Nujno v kozarec nalagamo samo rumene dele cveta, zeleni del (ovojkove liste) odstranimo. 
V kozarec na plast cvetov nasujemo plast sladkorja in postopek ponavljamo čisto do roba (še isti dan se bo vsebina posedla, zato za začetek kozarec dobro napolnimo).

Regratov sirup lahko pripravijo tudi otroci

Regratov sirup brez kuhanja pripravimo kar na travniku

Regratov cvet - dvojček :)

Cvetove za regratov sirup nabiramo v sončnem vremenu.

Zdaj se že en teden kozarec sonči, sladkor se je že raztopil in postopek izdelave regratovega sirupa upam da poteka uspešno. :)

Preberite še, kako smo lansko leto pripravili sirup iz smrekovih vršičkov.

* tole s plastenjem cvetov in sladkorja je pravzraprav priprava regratovega meda, jaz pa mu rečem sirup isto kot smrekovim vršičkom. :)  Sicer pa se regratov med pripravlja s prevretjem cvetov (kot npr. z bezgovimi cvetovi)

Priporočam ogled objave `Kako nastane regratova lučka`. Veliko se boste naučili! :D


2 komentarja:

  1. Hmmm, regratovega pa še nisem delala in tale tvoj način je fool-proof, bi rekla, tako kot vršički. Če res pomaga za želodec, bom tudi jaz poiskala bio travnik :o)
    Hvala.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. V višje ležečih predelih je sigurno še kaj cvetov, v nižinah pa že lučk ni več. :D Poiskusi, pa si kasneje izmenjamo izkušnje o okusu in učinkovitosti. :)

      Izbriši