torek, 2. januar 2018

Prežganka


Prežganka = prežgana juha je stara jed, ki so jo vsaj včasih priporočali ob želodčnih težavah in driski. 
Po obilnih prazničnih pojedinah pa bo morda zdaj prav prišla ta preprosta juha, 
ki bo sigurno blagodejno vplivala na naš želodec zaradi pravih začimb:
- kumina - blaži napenjanje, vetrove in napihovanje (najdemo jo tudi v vseh otroških čajih)
- lovor - spodbuja prebavo, preprečuje napenjanje in vetrove (in še ogromno drugih pozitivnih lastnosti ima, 
- majaron - dobro deluje pri želodčnih in črevesnih težavah

Prežganka se pripravi z ostro moko. Jaz tu uporabim še en trik - po domači peki kruha v pečici shranim moko iz pekača, ki zelo lepo diši - kot kruh. :) In to ostro krušno moko uporabim za prežganje (tako jo je tudi manj časa treba pražiti in s tem tudi preprečimo žganje olja).

Prežganka in prave začimbe. :)

Napišem še recept. :) Na malo olja dobro prepražimo ostro moko (priporočam tisto, ki ostane po peki kruha - opis zgoraj), zalijemo z  vodo (količino uravnavamo glede na količino moke), dodamo mleto kumino, lovorjev list in sol. Kuhamo vsaj 5 minut. Razžvrkljamo jajce in vlijemo v vrelo juho (juho medtem mešamo z vilico, da se jajce ne sprime v večje kepe). Kuhamo še 5 minut. Na koncu dodamo majaron, da ohrani okus. 
Če imamo radi in če je juha preredka, nadrobimo kruh ali prepečenec. 
Dober tek! In naj bo vaša prebava urejena! :)


Ni komentarjev:

Objavite komentar